Meisjes balen van ‘Bangalijst’

 

Meisjes balen van ‘Bangalijst’

Een nieuw jongerenfenomeen duikt op: de bangalijst. Scholieren sturen lijsten aan elkaar door van een top tien met daarop meisjes die volgens hen de grootste sletten zijn. Regelmatig met een toevoeging over hoe makkelijk het meisje zou zijn (‘doet het voor lipgloss’) of wat ze doet (‘stuurt naaktfoto’s’).

Meisjes die er op komen te staan balen hier flink van. Vaak hebben ze geen enkele aanleiding gegeven en is het lastig om van het stigma af te komen. Dat werd onder meer geconstateerd in Almere waar een wijkagent van de bedenkelijke trend hoorde en hierover berichtte aan het korps.

„De politie Flevoland heeft er gesprekken over gehad met de scholen. Die nemen het, net als wij, erg serieus. We houden het fenomeen in de gaten”, zegt een woordvoerster van het politiekorps. Tot nu toe zijn er geen aangiftes gedaan, maar dat moedigt de politie wel aan. „Het is gewoon smaad of smaadschrift en die meisjes kunnen bij ons terecht.” De politie in Flevoland constateert dat daar de grootste hype over is, maar inmiddels worden de lijsten in het hele land gemaakt.

Verontrustend
De bangalijsten (banga is slet in straattaal) worden onderling via mobieltjes maar ook via social media verspreid. „Dit is hartstikke verontrustend en schadelijk”, reageert CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. „Als het eenmaal op internet staat, is het erg moeilijk om het ervan af te krijgen.”

Op Twitter worden speculaties over aangiftes wegens een vermelding op een bangalijst weggelachen door andere jongeren. Bruins Slot vindt de insteek van de politie Flevoland daarom erg goed en hoopt dat scholen ook slachtoffers stimuleren om aangifte doen. „Je kunt er een jong leven mee kapot maken”, vindt het Kamerlid. Ze kreeg onlangs de handen op elkaar voor een motie waarin staatsecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) wordt opgeroepen met sites als Hyves en Facebook om de tafel te gaan. Die motie was bedoeld om met de sites ronselpraktijken van loverboys aan te pakken. Bruins Slot hoopt dat door deze besprekingen sociale mediasites ook actiever gaan meehelpen deze lasterlijsten te schrappen en te voorkomen.

(bron: http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/03/balen-van-bangalijst)

Terug

Copyright © 2024 Jongatnoordenveld All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.0.4, from BuyNowShop.com.